Wednesday, August 17, 2011

Tips untuk pasukan bola sepak Malaysia.

Hari tu masa Malaysia main lawan Singapura, aku antara penonton yang pergi kat stadium. Ok2, meriah+ramai =semangat membara giler2. Hahaha. Nak masuk stadium memang susah. Tapi suasana tu seronok la. Tapi, balik  dengan kekalahan. Agak sedih la kan.

Berikut ialah pendapat aku. ( Pendapat aku tak semestinya betul erk)

1-Dalam FAM mesti ada @ dipimpin oleh bekas2 pemain negara. Takpun, orang itu mempunyai pengalaman yang sangat tinggi dalam bola sepak ni. Orang2 macam ni penting bagi mengkritik dan memberi cadangan pada FAM.

2-Pemain perlu berlatih dengan lebih gigih lagi. Stamina paling penting sekali. (Teringat pengetua aku selalu surh budak2 sekolah aku buat bleep test. Hahahaha.)

3-Latihan yang gigh tak memadai, disiplin kena ada jugak. Jadi ikon yang berguna kepada masyarakat. Jauhi maksiat, arak dan dadah. Tak elok semua tu. Kalau ada yang teribat, reject je dari pasukan kebangsaan. Tak kisah la ayam tambatan ke tak ke. Disiplin itu penting.

4-Pemakanan pemain pun kena jaga. Baru badan boleh fit.

5-Banyakkan perlawanan persahabatan dengan pasukan yang lebih kuat. Kalah tak menjadi masalah, pengalaman lagi penting. Kalau buat perlawanan persahabatan dengan pasukan yang sama je taraf baik tak payah. Buat penat je main.

6-Program cari bakat banyak dah. Tapi hasil masih tak nampak lagi.


Kalau anda ada pendapat boleh la utarakan.=)
Aku memang tak reti pun main bola, ini hanya pendapat. Hahaha.
Antara sebab Malaysia kalah dengan Singapura. 

No comments: