Wednesday, November 30, 2011

Apa Yang Kami Survey

Bagi menyenangkan hati pembaca dan pengundi untuk survey disebelah, aku akan terangkan serba sedikit pasal final project aku bersama dodol, faris, pudin dan zahir untuk subjek Intro In Engineering. Fuh.

Ok2, mohon tenang semua... Alif ba ta 3 kali.

Kami diberi tugasan untuk buat satu ciptaan baru (new invention) ataupun mengemaskini ciptaan yang ada. Tiba-tiba kitorang dapat satu idea nak perbaiki sistem parking yang ada pada masa kini.

Antara yang kitorang kesan keburukan sistem parking masakini.


Kecekapan pemandu parking kereta.

Terror kan dia parking? Dua-dua sensor tak dapat kesan kereta dia. Kih3

Lagi satu, informer aku ada cakap kalau kereta rendah-rendah macam RX8, Cayman, Sorong, dan sebagainya, detector tak dapat kesan.


Solusinya? Buang je sensor.

Mohon kawan-kawan tenang, pokoknya, kami ada buat satu penambah baikan bagi mengatasi masalah parking.

Anda suka drive satu jam mencari parking? Confirm tak. Oleh itu, semasa masuk kedalam tempat letak kereta, semasa mengambil tiket, gambar pemandu akan diambil, disertakan dengan kad parking kereta. Pada kad tersebut, tertera tarikh, waktu masuk, dan juga kordinat parking anda. So, you just go straight away to your parking lot, without wasting an hour finding parking lot. You got it right?

Sekarang tak payah pakai sensor2. Membazir je. Oh ye, apa guna tangkap gambar tadi? Damn! lu ingat gua artis ke?

Ok2, gambar tu digunakan masa nak keluar nanti. Masukkan kad then face detector! Kalau pencuri, sorry to say la bro, mohon berundur semula dan pulangkan kereta.

Mesti ada orang pertikaikan, "lu orang ni berangan ke apa ha? benda ni macam tak wujud je," desus hati seorang yang ingin membangkang, tapi takut kena ban.

Erm, face detector dah ada dah, lappy aku pun ada software ni, oleh itu, tak mustahil ada software lagi hebat dari itu. Kan3?

Orait?


Single ladies. (dah banyak dah shopping mall ada parking lot macam ni)





Mengelakkan kes-kes berkaitan wanita di parking lot. Apa kelbihannya? Parking single ladies driver ni kelebihannya, ia terletak dekat dengan pintu. So, in case perempuan tu nak kena rompak @ etc, korang boleh jerit dekat jaga yang tgh lepak dekat2 pintu takpun lari terus masuk balik shopping mall. Hahaha.


Bro! lelaki takde safety ke? Apa lu ingat laki tak kena samun ke? Yang tu no comment. Mohon maaf. Lelaki diharapkan dapat belajar seni pertahankan diri sikit2. Takpun korang bawak je kayu baseball dalam kereta.

Yang ni lagi legend. Payung samurai! Kah 3kali.


Ok2, dah puas aku mengarut, kalau ada apape persoalan, boleh komen dibawah, jurutera-jurutera kami akan bertungkus lumus google jawapannya. Jangan risau. Nak bangkang pun boleh. Maklumbalas dari anda amat kami hargai.


Sekian terima kasih.
Mohon puas hati dan mohon share.

Hakcipta Terpelihara. Sebarang cetak rompak akan didakwa.

14 comments:

teyhasahaje a.k.a NURUL said...

ACU DATANG BACA ENTRY...DAN TERUS FOLOW AWK...JOM FOLOW ACU..!~

محمد رازيق said...

haha.. gua suke ntri lu der.. nice n simple... uishh, laki kena blajar bnda-bnda nak tahankan diri ni.. nk proect bini pertama, bini kedua n bini ketiga... haha.. anak-anak usah cakplah.. nice la projek lu bro.. ade masa free2, jmput snggah blog picisan gua.. jmputlah bc 'JIKA @ KALAU',

Rye Skema said...

salam. apakah keistimewaan parking single female driver tu?

EG said...

teyhasahaje: trimas2

EG said...

raziq: orait. trimas bro.

EG said...

Rye: Parking single ladies driver ni kelebihannya, ia terletak dekat dengan pintu. So, in case perempuan tu nak kena rompak @ etc, korang boleh jerit dekat jaga yang tgh lepak dekat2 pintu takpun lari terus masuk balik shopping mall. ok rye?

Solihin Zubir said...

haha.. payung tu terbaik do.. want!

amierah said...

nice.. saya suka solution @ cadangan ni. jimatlah mase nak cari parking nanti.

missnadira said...

haha..wah, untuk subject intro to engineering je dah buat assignment macam ni? memang confirm cerah masa hadapan untuk subject2 akan datang..


and nak tanya apa maksud koordinat parking? setiap orang ada parking khas atau die kasi koordinat parking yang kosong?

EG said...

erm, kordinat parking tu kata mudahnya nombor petak parking.

Contohnya: A16. A tu aras 16 tu petak parking. Faham?

missnadira said...

hahaha..yess I know what 'koordinat' literally means dear...

oh.kire masuk je situ driver akan dibagi kad yang bertulis no petak parking mane yg kosong and driver terus drive kesitu tanpe bepusing2 due tige kali cari tempat parking yg kosong kan..:P

EG said...

Ha, betul la tu.

Rye Skema said...

cool. asal kat msia xde? ke ade?

EG said...

Ada dah. Kalau kau pergi dekat The Curve ada dah. =) Tempat-tempat lain pun ada tak silap aku.