Wednesday, April 6, 2011

Program realiti NYANYIAN, masih relevankah?

Setelah beberapa tahun aku membuat survey, rancangan realiti nyanyian semakin lama semakin teruk. Persoalannya, adakah Malaya telah kehabisan orang berbakat? The answer is no! Ramai je suara sedap, tapi aku tetap benci rancangan2 camtu.


Faktor kenapa aku benci giler reality show dalam bidang nyanyian di Malaya.



  • Gedik nak mampos! Bukan muhrim pon bley dok peluk-peluk, pegang-pegang tangan, nangis-nangis bila tersingkir (FAK3). Itukah adat orang kita? Jawapan paling famous: " Kami dah macam adik beradik dah, baru 2 minggu dah rasa macam 2 tahun, isk3." Jawapan paling famous dari aku: "Fakiu!".

  • Menghabiskan duit rakyat malaya. Setiap hari promote diri didepan kaca TV meminta belas kasihan rakyat malaya, "Undilah saya Pak Jabit, taip PUNDI PAK JABIT  dan hantar ke 99999." 

  • Melatih generasi baru mengikut budaya barat. Tanpa disedari, anak-anak kecil juga macam cibai sibuk joget-joget depan TV.  Mak bapak mungkin tidak perasan, tapi serius la kan, aku benci budak yang sibuk nyanyi-nyanyi, joget-joget macam pergi clubbing. Dari segi akhlak, fesyen, semuanya lah. Zaman sekarang artis dijadikan ikon. Fikirlah, 
"Generasi masa kini, menentukan masa depan negara."-Hassan Mutalib 



  • Takde ilmu yang aku boleh dapat. Hanya membazirkan masa. Dah la juri pon kebanyakan reti bercakap je. Harapkan rating je tinggi. Aku pun tak faham kenapa rakyat malaya masih tak bosan tengok benda2 camni.



Aku rasa la, kerana takde idea sangat, budak2 plak jadi mangsa. Idola Kecil la ( FAK3 ) dan macam2 lagi. Yang peliknya, kenapa ada ibu bapa yang galakkan anak2 jadi artis? Kaya sangat ke? Ke nak famous cepat? kih3. Sesiapa ada pendapat lain, boleh kemukakan.

Sekian karut marut dari aku.  


5 comments:

aku nabihahaha:) said...

taip PUNDI PAK JABIT?? haha xleh blah!

EG said...

kahkahkah..

Rye Skema said...

Parents pon nak tumpang glamer..tula pasal beriya2 soh anak dyernk join program realiti..

Anonymous said...

salam bro~
post yg mmg mantap la!!

tp, sy rse lbh elok klu bro tulis something tu dgn lbh b'hikmah.. bkn apa, kitakan org Islam.. seharusnya lbh tau mcm mne cara nk menugur tu (bkn dgn m'geluarkn p'kataan2 yg x enak di baca ye!)..
sy rse bro paham kot ape yg nk sy mksdkn..

sy tegur nie sbb kita sesama muslim~ ^^

wassalam~

EG said...

anon: ok, thanks =)