Wednesday, April 27, 2011

Stress!!

Dewasa ini, banyak masalah stress yang aku temui dalam kalangan rakan2, orang2 sekeliling aku dan juga diri aku.
Aku dapat serba sedikit informasi ini pun hasil kajian tak seberapa ini.






Apakah puncanya?

  • Tak selesa dengan jadual harian

Jadual sangat padat, susah nak catch up. dan macam2 lagi.

  • Tak cukup tidur.

Waktu tidur dipenuhi dengan aktiviti2 tak memberangsangkan.

  • Tekanan dari masyarakat sekeliling.

Sering dipuji dihina, dikeji, dimaki dan macam2 lagi yang menyakitkan hati. Mungkin kritikan yang tak membina juga boleh menyebabkan berlakunya stress.Kalau tengah belajar confirm stress punyer. Sokongan padu mamapapa, kecibaian rakan taulan, dan exam+test+tutorial+lab report.



Contohnya:
Keadaan 1:


Student X: Bro, result hang ape cter?


Aku: Entahla, cukup2 makan je =(. Ko?


Student X: Aku straight A, pelajar terbaik skola tu! ( bangga2 )


Aku: Tahniah2.


Student X: Tu la hang, mamapapa hang hantar hang pegi ngaji kat skola hang pegi dok main2 kat sana.


Aku: (Speechless seketika) Ok, syukran.( Dalam hati: kepala bapak kau, ingat aku ni tak reti ke nak blaja ke ha! sedap2 mulut je nak kate aku ni kuat main (walaupun memang betul pon, kih3)).


_______________________________________________________________________________

Kejam tak agak2 Student X tu? hahaha. 

  • Rintangan dan dugaan yang diberikan Allah.
Tips aku lah:
Baca ayat ni sokmo, semoga dapat petunjuk dari ayat ni =)

Allah tidak membebani seseorang melainkan
sesuai dengan kesanggupannya, Ia mendapat
pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya
dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang
dikerjakannya. (Al-Baqarah : 286) .






Bagaimana nak mengatasi?

  • Berwuduk.
  • Solat Sunat.
  • Baca Al-Quran.
  • Banyakkan muhasabah diri.
  • Banyak ingat Tuhan (zikir).
  • Tidur.
  • Bercuti kat mana2. 
  • Baca komik2 lawak.
  • Tonton video cikgu syida.
  • Hiraukan tohmahan dan cacian manusia. Biar Allah je yang balas.
  • Tengok keindahan alam ciptaan Tuhan. Sejuk hati. kih3


Btw, hiduplah dengan aman. Ingatlah, bunuh diri bukanlah penyelesaian tetapi malapetaka.
Aku pun tengah stress ni. So, entry ni khusus untuk aku gak. Hahaha. Doakan aku berjaya dunia akhirat.



p/s: rajin2 klik iklan+survey. 


4 comments:

Rizal Maula [Speechless] said...

EG stands for what ea? aku lupe.

EG said...

haha... mola, hanya Tuhan yang tahu.

mal lia said...

ko stress??awat??bkn kah anda sdg bercuti skrg ???haha

EG said...

hahaha.. ethla. orang cuti xbley stress ke? haha